top of page
Päivi Koukonen_edited.jpg

Kirpputori Mummolan tarina

Mummolan yrittäjä Päivi Koukosella on pitkä kokemus kirppistelystä niin yrittäjänä kuin vapaa-ajan harrastajanakin.  Alunperin ompeluliikkeen myyjänä paikkakuntalaisille tutuksi tullut Päivi kiinnostui kirpputoritoiminnasta yli kymmenen vuotta sitten ja päätyi sattumalta sopivalla hetkellä myyntiin tulleen, paikallisen itsepalvelukirpputorin yrittäjäksi. Vuosien saatossa ajatus omasta pikku second hand-putiikista alkoi kasvaa ja elää yrittäjän mielessä ja kolkutella yhä intensiivisemmin. Kun juhlittiin kymmentä vuotta yrittäjänä, tuli tunne, että nyt jos koskaan on aika keskittyä kiinnostavan tavaran ostamiseen ja myymiseen. Haave omasta putiikista ei enää halunnut odottaa! Tuumasta toimeen: Itsepalvelukirpputori Ferian löydettyä uudet, mainiot omistajat oli Päivin aika jatkaa matkaa. Kesän mittaisen sapattivapaan aikana ajatus kehkeytyi lopulta käytännön asteelle syksyllä 2023.

 

Vaan mikä nimeksi uudelle kirpparille? Asiaa mietittiin viikkokausia, kunnes kerran autolla pitkää matkaa ajellessa Päivin päähän pälkähti yhtäkkiä ajatus; hyvin usein second hand-tavaraa myydessä Päivi kuulee huudahduksen ”ihan samanlainen, kuin meidän mummolassa!”.  Mummolan tavaroihin liittyy lämmin tunne, joka on vertaansa vailla ja jonka jokainen varmasti jossain muodossa tietää. Juuri tuon tunteen ympärille rakentuu koko Kirpputori Mummolan toiminta-ajatus, joten mikäpä Mummolaa parempi tämän putiikin nimeksi!

- Käytetyn tavaran ostamisessa ja myymisessä on kysymys myös esimerkiksi itselleni tärkeästä ekologisesta näkökulmasta. Haluan osaltani vaikuttaa siihen, että käyttökelpoista ja kaunista tavaraa ei päätyisi roskiin, vaan se löytäisi uuden käyttötarkoituksen tai omistajan, Päivi kertoo.

Asuntoja, esimerkiksi muuttojäämistöjä, tyhjentäessä Päivi huolehtii, että myyntiin kelpaamaton tavara lajitellaan ja toimitetaan asianmukaisesti kierrätettäväksi. Second hand-tavaralla on aivan erityistä arvoa myös keräilijöille, sillä kirpputoreilta keräilijät löytävät kokoelmiinsa tavaraa, jollaista ei enää kaupasta saa. Esimerkiksi rikkoutuneen perintöastiaston tai kokoelman osan tilalle saattaa löytyä tismalleen samanlainen, jota on etsitty jopa vuosia. Siksi Mummolassa myydään myös yksittäisiä astiaston osia.

Asiakkaat ja paikalliset keräilijät ovat tulleet Päiville vuosien varrella tutuiksi.

KirpputoriMummola2_edited.jpg

Vintage- ja retroesineisiin liittyy ihmisillä usein voimakasta tunnelatausta ja muistoja. Usein ihmiset ostavatkin esineitä, jotka ovat tuttuja omasta lapsuudesta ja nuoruudesta.

 

Muuttojäämistöjen ja kuolinpesien tyhjennys on tuttua jo aiemman yrityksen ajoilta. Kuolinpesiä tyhjentäessä surevien omaisten kohtaaminen on Päiville nykyään jo luontevaa. Työ on opettanut suhtautumaan myös ihmisen maanpäällisen vaelluksen päättymiseen luonnollisena asiana.

- Tavaroiden kautta tavallaan tutustuu pois nukkuneeseen ja ajattelee lämmöllä elämää ja muistoja, joita esineisiin liittyy.

Jokaisen suru on yksilöllistä ja sitä kunnioitetaan. Asioista jutellaan tavalla, joka tuntuu sopivalta juuri siinä tapauksessa. Usein kuolinpesän tyhjennys on ulkopuoliselle helpompaa, kuin läheisille.

Kuolinpesien tai muuttojäämistöjen tyhjentämisen ulkoistaminen  on kaukana asuvalle tai kiireiselle omaiselle tai muuttajalle hyvä käytännön arkea helpottava ratkaisu.

 

Mummola on haluttu tehdä toimivaksi ja mukavaksi sekä asiakkaalle, että yrittäjälle itselleen. Siitä syystä Mummola onkin aina auki vain torstaista lauantaihin. Alkuviikosta Päivi noutaa uusia aarteita ja sopii uusista tavaraerien noudoista. Mummolan ovet ovat avoinna aina, kun kyltti on nostettuna ulos.

 

Tervetuloa tutustumaan Mummolan aarteisiin! 

Kuvat ja teksti: Titta Knuuttila

- Usein käy niin, että myytävää tavaraa esille laittaessa esine tuo mieleen jonkun tietyn ihmisen ja myöhemmin esine päätyykin juuri tuolle henkilölle. Siinä tulee sellainen tyytyväisyys ja ilo asiakkaan puolesta, kun oikea esine on löytänyt sitä kauan etsineen ihmisen luo ja tuo hymyn huulille. Silloin tietää olevansa oikealla alalla ja onnistuneensa.

Vaikka Päivi tunteekin keräilijöiden arvostamat esineet kuin omat taskunsa, on oma keräily nykyään jo onnistunut rajoittaa tiettyihin lasiesineisiin, lähinnä Aurinkopulloihin. Muutenhan kotinurkat tässä työssä täyttyisivätkin alta aikayksikön, sillä ihania aarteita tulee vastaan liki päivittäin!

bottom of page